|
He received the 2000 City of Barcelona Award in the area of scientific research for his description of a high-energy gamma-ray-emitting persistent microquasar, a stellar object with unique properties discovered in the LS 5039 binary system of our galaxy.
|
|
Josep Maria Paredes, catedrático y director del Departamento de Astronomía y Astrofísica de la UB, donde lidera el Grupo de Astrofísica de Altas Energías. Es Premio Ciudad de Barcelona 2000 en la modalidad de Investigación Científica por la descripción de un microquasar emisor de rayos gamma de alta energía, un objeto estelar con propiedades singulares descubierto en el sistema binario LS-5039 de nuestra galaxia. Su interés investigador está dirigido al estudio multiespectral —desde radio hasta rayos gamma— de las fuentes galácticas de alta energía, con equipamientos terrestres y en órbita, así como a la modelización de los procesos de emisión en diferentes escenarios (jets, choques, interacción con el medio interestelar, etc.) para mejorar la comprensión en torno a los procesos de aceleración de partículas y los mecanismos de radiación en el Universo no térmico. Desde 2006, es miembro activo de la colaboración internacional MAGIC, el telescopio Cherenkov más grande del mundo que detecta rayos gamma de origen galáctico o extragaláctico.
|
|
Josep Maria Paredes és catedràtic i director del Departament d’Astronomia i Astrofísica de la UB, on lidera el Grup d’Astrofísica d’Altes Energies. És Premi Ciutat de Barcelona 2000 en la modalitat d’Investigació Científica per la descripció d’un microquàsar emissor de raigs gamma d’alta energia, un objecte estel·lar amb propietats singulars descobert al sistema binari LS-5039 de la nostra galàxia. El seu interès investigador va dirigit a l’estudi multiespectral ―des de ràdio fins a raigs gamma― de les fonts galàctiques d’alta energia, amb equipaments terrestres i en òrbita, així com a la modelització dels processos d’emissió en diferents escenaris (jets, xocs, interacció amb el medi interestel·lar, etc.) per millorar la comprensió al voltant dels processos d’acceleració de partícules i els mecanismes de radiació en l’Univers no tèrmic. Des del 2006, és membre actiu de la col·laboració internacional MAGIC, el telescopi Txerenkov més gran del món que detecta raigs gamma d’origen gal·làctic o extragal·làctic.
|